Güldiken Günlüğü
Cuma, 17 Aralık 2010
Son yıllarda çizgi roman kitaplarının gördüğü büyük ilgi, önce Karaoğlan’ı, sonra Tarkan’ı yeniden tutkunlarıyla buluşturdu. Suat Yalaz’ın Karaoğlan’ı, son yayın sırasında 100 cıvarında kitaba ulaşmış, ancak sonrası gelmemişti. Sezgin Burak’ın çizgi kahramanı Tarkan ise bu yıl, Turkuaz Kitap tarafından yeniden yayımlanıyor... Toplam 9 kitap çıktı bu yıl; dilerim bu ilgi sürer.
Türkay Burak ile çocukları Tan, Tarkan ve Mine Burak TASEYAD’ı (Tarkan Çizgiromanı’nı ve Sezgin Burak’ı Yaşatma Derneği) kurmuşlar. Derneğin ilk kalıcı etkinliği bir kitap olmuş: Tarkan’ın Yaratıcısı Sezgin Burak - Hayatı ve Eserleri (2009). En önemli atılımları ise, Tarkan’ın yeniden yayımlanması olduğu açık. Burak şanslı; onu çok seven ve anısını geleceğe taşımak isteyen bir ailesi var. Bu, uzaktan bile görülebiliyor.
Kitabı, Türkay Burak hazırlamış; ancak ailece elbirliğiyle çalışıldığından kuşkum yok.
• Her şeyden önce Sezgin Burak gibi önemli bir çizgi roman sanatçısının yaşamı ve yapıtları üzerine bir kitap yayımlanmış olmasına seviniyorum. İçinde çok sayıda fotoğraf, çizim ve belge yer alıyor.
• Türay Hanım, Sezgin Burak’ın Kafkasya’dan göçle Adapazarı’na gelip yerleşen Çerkes ailesinin hikâyesini ana çizgileriyle anatıyor. Ayrıca, Sezgin Burak’ın, aile büyüklerinden dinlediği hikâye ve neredeyse masalların Tarkan serüvenlerinde nasıl kullanıldıklarından da söz açıyor.
• Metin, insan olarak Sezgin Burak’ı olduğu denli bir aileyi de tanıma olanağı veriyor bize. Ve kuşkusuz 1970’lere değin uzanan kısa ömrün yaşadığı sıradışı çizgi serüvenlerini de.
• Bu anlamlı metnin ne yazık ki, anlatım sorunları var. Oysa iyi bir editör işi kurtarabilirdi. Burak ailesiyle soru-yanıt üzerine kurulu uzun bir söyleşiden çıkarılacak kurgusal metin, çok başarılı bir kitap ortaya koyabilirdi.
• İkinci olarak kitabın tasarım sorunları var. Kitap, sıradan bir tasarım bilgisinden bile uzak kalmış.
• Üçüncü olarak kitapta metinden daha çok yer tutan görsel malzeme; yani çizgi, fotoğraf ve belgeler bugünün dijital teknolojisinden yeterince yararlanamamış.
• Kitaba, (158 sayfa, 16x24cm.) taşıyamayacağı denli çok –ve bazıları elenebilir– görsel malzeme yüklenmiş.
Bütün bu aksaklıklar, önemli bir olanağın iyi değerlendirilemediğini gösteriyor. TASEYAD’ın özverili ve iyi niyetli çabaları, yayın hazırlık sorunlarını ortadan kaldırmıyor.
Her şeye rağmen, Sezgin Burak ailesini kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder