16 Aralık 2010 Perşembe

Haydarpaşa Yanıyor!

Yaşam Hazretleri





Pazar, 28 Kasım 2010
Haydarpaşa Garı’nın yandığını akşam televizyon haberlerinden öğrendim. Yangını söndürme çabaları habere eşlik ediyordu. Bu cânım yapı yandı mı, yakıldı mı? İstanbul’da böyle önemli bir bina yanıyorsa, orada mutlaka bir pislik vardır! Bayram değil, seyran değil ateş Haydarpaşa'yı nicin öptü! Belli ki, bundan birilerinin çıkarı var.
Yapının –sonradan ekleme– çatısı tümden yanmış... 1917’de I. Dünya Savaşı sürerken bir bomba düşer, Haydarpaşa’ya. Bir gazete, bombalamanın ardından Enver Paşa’yı garda inceleme yaparken gösteren bir fotoğraf yayımlar. Osmanlı dönemi gazetelerini tararken görmüştüm bu fotoğrafı... Haydarpaşa’nın üstü, işte bu saldırı sonrası örtülmüş.
Basın ve medya, bu yapının daha önce bir, iki kere yandığını ve bir kez de depoya bomba koyularak sabotaj yapıldığını yazdı. 1917’deki bomba olayından söz açmadılar.
Bu yıl öteki hayatına uğurladığımız sevgili dostum Ferit Öngören’in olağanüstü İstanbul çizimlerinden biri de Haydarpaşa üzerinedir. O, bir söyleşimizde Haydarpaşa’nın tek yapıdan oluşan bir sempt olduğunu söylemişti. Şaşırtıcı ve bir o kadar da doğru bir tanımlama. Bu Ferit Öngören farkıdır işte. Yaşıyor olsaydı, derinden yüreği sızlardı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder